Ventilation i Stockholm är avgörande för både människors välbefinnande och byggnadens hälsa. Enligt Boverket rekommenderas en luftomsättning av 1221 gånger ytan multiplicerat med takhöjden per timme. Exempelvis bör ett 120 m² hus med 2,4 m i takhöjd ha en luftomsättning på 144 m³/timme.
Ventilationen syftar till att eliminera föroreningar, bland annat de vi själva avger. Många av våra dagliga produkter som möbler, kläder och byggmaterial innehåller kemikalier som behöver ventileras ut.
Påverkan av dålig ventilation
En väl fungerande ventilation i bostaden är inte bara viktig för komforten utan även för hälsan. Dålig ventilation kan skapa en rad negativa effekter som påverkar både husets struktur och de som bor i det. Även om det kan vara svårt att upptäcka dessa problem direkt, kan långvarig exponering för dåliga ventilationsförhållanden orsaka bestående skador.
Här är några av de vanligaste konsekvenserna av dålig ventilation:
- Människors hälsa – Dålig ventilation kan påverka individer olika. Vissa av våra kunder upplevde förbättrad sömn och upphörande av snarkningar efter en ventilationsinstallation. En välfungerande ventilation kan även minska risken för huvudvärk och trötthet.
- Husets hälsa – Om ett hus inte ventileras korrekt kan det leda till ökad fukt. En familj om fyra kan exempelvis avge upp till 1600 gram vatten över natten. Utöver det tillkommer fukt från duschning och matlagning. Denna fukt kan leda till lukter och risk för bakterier och mögel.
Villa med självdrag
Många hus bygger på självdrag, där luften flödar naturligt utan extern hjälp. Dock, när uppvärmningsmetoder ändras, kan detta system bli ineffektivt, vilket resulterar i dålig inomhusmiljö.
Vi erbjuder lösningar genom att återställa draget i murstocken och komplettera med friskluftsdon om det saknas.
Vi kan hjälpa dig med ventilation i Stockholm
Stockholms äldre bostäder med självdragshus kan möta utmaningar med ventilation. Vi är experter på att återställa draget i dessa hus, just som det var tänkt när de byggdes. Vår lösning innebär att vi bygger en måttanpassad suglåda monterad på murstockens topp. Dessutom kompletterar vi med friskluftsdon om sådana saknas.
Efter att vi har utfört arbetet kommer ditt hus att ha ett fräscht inomhusklimat. För att uppnå optimal ventilation bör det finnas en glipa under dörrarna så att luft kan cirkulera. Systemet regleras med en trafo för att justera fläktens hastighet. Och nej, det låter inte mycket – det är sällan våra kunder noterar något fläktljud.
Mögelbildning i kallade murstockar är ett bekymmer många stöter på. Varje år installerar vi närmare 600 friskluftsdon, 100 suglådor, och hundratals lokala fläktar. Vi har erfarenhet från hundratals hus, och vi kan garanterat hjälpa dig med ditt hem.



För bostäder från 70-talet, där murstockar ofta saknas, erbjuder vi kanalisering från de rum där vi vill ha sugpunkter. Enkelt uttryckt: vi ser till att gammal luft sugs ut från rum där fukt eller lukt kan uppstå, medan ny frisk luft släpps in där vi tillbringar mest tid.
FTX Ventilation
FTX-system kan vara ett alternativ, men endast när det är ekonomiskt motiverat. Installationen av FTX i äldre hus kan vara dyrt, med återbetalningstider som sträcker sig upp till 25 år. Eventuella takförändringar eller sprickbildningar vid installationen kan medföra extra kostnader. En schablonmässig uppskattning av priset för att installera FTX i ett 2-plans hus på 150 m² ligger runt 150 000 kr. Därefter kan ytterligare kostnader för anpassningar och reparationer tillkomma.
FTX-driftskostnaderna inkluderar byten av filter (minst två gånger om året) till en kostnad av 500-700 kr per filter. Rörrensning var tredje år är också nödvändig, och i samband med detta kan justering av flöden krävas.
Montage av suglåda / självdrags förstärkning
Installation av friskluftsdon
Kontakta oss idag för att få hjälp med din ventilation. Vi utför arbeten i Stockholm med omnejd.