Ventilation behövs i ett hus för att vi ska må bra samt att byggnaden ska må bra, enligt Boverket bör man ha en luftomsättning i sin bostad på ½ luftomsättning (kvadraten *takhöjden), per timme t ex ett hus på 120 m² med en takhöjd på 2,4 m bör omsätta 144 m³ per timme. Definitionen på ventilation är att man vädrar ut föroreningar, som vi själva avger, möbler vi köper hem innehåller idag mycket kemikalier, likaså kläder, leksaker, byggmaterial mm.
Påverkan av dålig ventilation
Hur påverkas människor om ventilationen är för dålig, svaret är att det beror på hur känslig man är. Vi har kunder som slutat snarka efter att vi installerat en god ventilation i deras hus, när dom andas bättre luft sväller inte slemhinnorna som innan. Normalt sett sover man bättre i ett väl ventilerat hus och man slipper att det luktar människa, ett varningstecken är om någon i familjen ofta klagar på huvudvärk på morgonen eller ofta är onaturligt trött.
Hur påverkas våra hus om vi inte ventilerar dom väl, fukten i huset ökar om vi inte ventilerar. En normal människa avger ca 50 gram vatten per timme i viloläge, d.v.s en familj på 4 personer avger då under en natt ca ( 4 pers * 8 h * 50 gram) 1600 gram under en natt och om inte det ventileras bort kommer det tas upp av material i hemmet som också kommer skapa lukter och eventuellt bakterier och mögel. Utöver det vi själva avger kommer duschning, matlagning mm till, så huset utsetts för en totalt sett stor fuktlast som inte är bra för varken hus eller boende.
Villa med självdrag
Ett stort antal hus har vad man i allmänna drag brukar kalla självdrag vilket betyder att luften utan hjälp tar sin in och ut från huset utan aktiv hjälp. Om man tar ett hus som när det byggdes skulle ha en förbränningspanna t ex olja, ved, gas så fungerade självdraget eftersom murstocken blev uppvärmd av förbränningsgaserna och det skapades en termik i kanalerna och luft sögs ut som då kom in via ventiler eller otätheter. När uppvärmningsmarknaden för villor förändrades bl a p.g.a högre energipriser så började man ersätta förbränningspannorna med ex värmepumpar, fjärrvärme mm. Följden blev att murstocken kallnade vilket gjorde att det inte skapades någon termik, detta medförde att det sk självdraget inte fungerade längre, vilket resulterade i dålig inomhus miljö med ökad fuktlast (de senaste åren har mögel på kallvindar nästan exploderat jämfört med tidigare).
Vi kan hjälpa dig med ventilation i Stockholm
Lösningen för dessa självdragshus är att vi återställer draget/termiken i murstocken – genom att bygga en måttanpassad suglåda som vi monterar på murstocks toppen -precis som det var tänkt när huset byggdes samt kompletterar med friskluftsdon om det saknas. När vi är klara har du ett friskt hus med bra inneklimat. För att systemet ska fungera behöver det finnas en glipa under dörren till rummen där luften kan passera. Flödet på luften regleras med en trafo som reglerar fläktens hastighet, en vanlig fråga är om systemet låter mycket och svaret är nej, det är extremt ovanligt att kunden tänker på fläktljudet. Kallnade murstockar med mögel på vinden som följd är idag ett stort problem, vi installerar nästan 600 st friskluftsdon samt nästan 100 suglådor varje år och 100 tals mindre lokala fläktar, vi har gjort det i 100-tals hus vi kan även göra det i ditt hus. Oavsett hur just ditt hus ser ut så kan vi hjälpa dig med en bra ventilationslösning.
Har man ingen murstock vilket är vanligt på 70-tals hus bygger vi en kanalisering från de rum där vi vill ha sugpunkterna, d.v.s där vi vill dra ut luften.
Förenklad ventilations princip: man suger ut gammal luft från de utrymmen där det skapas fukt eller lukter (badrum/toalett/tvättstuga) samt släpper in ny fräsch luft där vi normalt vistas (sovrum/vardagsrum/tv-rum mm).
FTX Ventilation
FTX ventilation (frånluft tillufts med återvinning) kan vara en lösning men bara om det är ekonomiskt försvarbart, pris för FTX i gamla hus kan bli väldigt kostsamt och återbetalnings tiden blir oftast lång – upp till 25 år. I vissa fall måste man sänka taket (vilket sällan är positivt), vid håltagningar för ventilationsrören kan det bli sprickbildningar som måste lagas med spackling målning mm. Pris för FTX installation brukar schablonmässigt ligga på 150 tkr för ett 2-plans hus på 150 m² sen tillkommer anpassningar, efterlagningar mm. Driftkostnaderna är relativt höga för FTX, filtret ska bytas minst 2 ggr per som kostar 5-700:- styck, rören ska viskas var tredje år samt att i samband med det ska flöden injusteras.
Montage av suglåda / självdrags förstärkning
Installation av friskluftsdon
Kontakta oss idag för att få hjälp med din ventilation. Vi utför arbeten i Stockholm med omnejd.