Vid mögelproblem på kallvinden görs först en bedömning av hur långt det har gått d.v.s hur mycket mikrobiell påväxt (samlingsnamn för mögelarter samt bakterier) det finns samt var den finns. Har det endast hunnit växa på råsponten sanerar man påväxten samt torkar upp. En normal mögelsanering av vind tar ca 1 dag, pris beror på hur stor vinden är samt hur utsatt den är. Har den börjat växa i bjälklagets isolering i större omfattning suger man ut gammal isolering samt sanerar bjälklaget. Sedan återställer man med ny ångbroms och ny isolering (i äldre hus är det bäst att använda cellulosaisolering då den är hygroskopisk d.v.s kan hantera fukt). När åtgärderna är klara bör man utföra fukt skyddande åtgärder såsom vindsavfuktare med tätningsarbeten.
Varför bildas vitmögel & svartmögel på vinden?
Det finns flera förklaringar till varför det bildas mögel på vinden, i äldre hus där man konverterat från förbränningspanna till ett modernare uppvärmningssystem som t ex bergvärme, fjärrvärme, luftvatten värmepump mm avstannar det s.k självdraget. När t ex en oljepanna är kopplad mot murstocken går det in förbränningsgaser som kan vara upp till 800 grader, dessa håller murstocken varm och ser till att det bildas termik i de ventilationskanalerna som finns i murstocken och är till för att ventilera boytan.
Det krävs också att det finns ventiler i rummen som släpper in ny luft. Om gammal luft inte ventileras ut får den en hög relativ fuktighet och den varma inomhusluften rör sig uppåt mot vinden. Finns det då inte en nyare ångspärr/ångbroms i bjälklaget kommer den tränga upp mot kallvinden, på vinter kommer den komma i kontakt med den betydligt kallare råsponten (eller annat skivmaterial) där det då kondenserar. När det händer under en längre period skapas mögel / mikrobiell påväxt.
Klimatförändringarna är också en parameter som spelar in, vi har inte längre riktigt kalla torra vintrar vilket gör att kallvinden utsätts för fuktig luft via takfotsventilationen / gavelspetsventilerna under en längre period under året än tidigare.
Hur skyddar man sin vind mot mögel
Ett första steg är att förhindra att fuktig luft kommer upp till kallvinden, detta gör man genom att se till att det finns en ångspärr eller ångbroms som är i bra skick. Har man ett äldre hus där man vet att ångspärren inte är bra så kan man montera en ny underifrån i boytan övre tak, vill man i samband med det skapa en bättre isolering kan man anlägga Airoreflexduk som isolerar samt åter reflekterar den termiska värmestrålningen. Blanda inte olika isolermaterial och framför allt lägg inte icke hygroskopiska material ovanpå hygroskopiska t ex att lägga glasullsskivor ovanpå kutterspån är en riskhöjare för fuktproblem.
Om det fortfarande är för fuktigt på vinden ska man installera en sorptionsavfuktare, d.v.s en avfuktare som kan fukta av ner till 15-20 minus grader och som kastar ut fukten i ångform så man inte behöver tömma ett tråg vilket om man glömmer det gör att avfuktaren stannar. Det finns idag ett antal system som jobbar endast med fläktar, värmetillskott och en styrning. Dessa system kan fungera men under senare år med fuktigare klimat har dom svårare att klara jobbet och vi byter ut 5-10 sådana system varje år vilket är tråkigt för kunden eftersom dom måste betala för fuktskyddet två gånger.