Behöver du se över ventilationen i din bostad? I det här inlägget går vi igenom allt du behöver veta om ventilation.
Ventilation är A och O för att vi ska må bra samt att byggnaden ska må bra. Enligt rekommendationer från Boverket bör man ha en luftomsättning i sin bostad på ½ luftomsättning (kvadraten *takhöjden), per timme t ex ett hus på 120 m² med en takhöjd på 2,4 m bör omsätta 144 m³ per timme. Definitionen på ventilation är att man vädrar ut föroreningar, som vi själva avger, möbler vi köper hem innehåller idag mycket kemikalier, likaså kläder, leksaker, byggmaterial mm.
Vi hjälper dig som bor i Helsingborg med omnejd med ventilation.
Så påverkas vi av dålig ventilation
Hur påverkas människor om ventilationen är för dålig? Svaret är att det beror på hur känslig man är. Vi har haft kunder som fått bättre sömn och slutat snarka efter att vi genomfört en ventilationsinstallation i bostaden – ett inte helt ovanligt scenario till följd av god ventilation.
Hur vet man att ventilationen är dålig?
Dålig ventilation märks ofta av på lukten, det kan lukta lite instängt och fuktigt. Ett annat varningstecken är ifall någon i familjen ofta klagar på huvudvärk, särskilt på morgonen eller om en eller flera familjemedlemmar känner sig tröttare än vanligt.
Misstänker du att ni har undermålig ventilation i er bostad i Helsingborgsområdet? Kontakta oss på Avfuktningsteknik.
Hur påverkas våra hus om vi inte har bra ventilation?
Om vi inte ventilerar kommer luftfuktigheten i huset att öka. En normal person släpper ut cirka 50 gram vatten i timmen i vila, eller cirka 50 gram vatten per timme för en familj på fyra personer på en enda natt, vilket också ger upphov till lukter och eventuellt bakterier och mögel. Duschar, matlagning m.m tillkommer utöver det vi själva släpper ut så huset utsätts överlag för en massiv fuktbelastning vilket inte är bra för huset eller de boende.
Därför är det viktigt med bra ventilation. Både för hälsa och hus.
Villa med självdrag
Ett stort antal hus har vad som vanligtvis kallas självdrag, där luft rör sig in och ut ur huset på egen hand utan aktiv hjälp.
Om ett nybyggt hus skulle ha en förbränningspanna t ex olja, ved, gas så fungerade självdraget eftersom murstocken blev uppvärmd av förbränningsgaserna och det skapades en termik i kanalerna och luft sögs ut som då kom in via ventiler eller otätheter. När uppvärmningsmarknaden för villor förändrades bl a p.g.a högre energipriser så började man ersätta förbränningspannorna med ex värmepumpar, fjärrvärme mm. Resultatet blir att tegelstenarna kyls och ingen värme genereras, vilket gör att den så kallade självutsugningen inte längre fungerar, vilket resulterar i en sämre inomhusmiljö och en ökad fuktbelastning (de senaste åren har kall och möglig vind nästan exploderade jämfört med tidigare).
Få hjälp med ventilation i Helsingborg
Vi på Avfuktningsteknik har erfarenheten och kunskapen att se till så att ditt hus får en ordentlig och välfungerande ventilation med självdrag.
Lösningen för dessa självdragshus är att vi återställer draget/termiken i murstocken – genom att bygga en måttanpassad suglåda som vi monterar på murstocks toppen -precis som det var tänkt när huset byggdes samt kompletterar med friskluftsdon om det saknas.
När vi är klara har du ett friskt hus med bra inneklimat. Oavsett hur just ditt hus ser ut så kan vi hjälpa dig med en bra ventilationslösning.
Vad är en förenklad ventilationsprincip?
En förenklad ventilationsprincip bygger på att man suger ut gammal luft från de utrymmen där det skapas fukt eller lukter (badrum/toalett/tvättstuga) samt släpper in ny fräsch luft där vi normalt vistas (sovrum/vardagsrum/tv-rum mm).
Du kan alltid ventilera själv där hemma genom att göra precis som beskrivet ovan. Lufta, helt enkelt.
Fuktsanering i källaren – så får du bort möglet
Att mögel uppstår i källarutrymmen är vanligt förkommande. Orsakerna kan vara flera, men ofta rör det sig om för dåligt ventilerade utrymmen som samlar fukt så att möglet kan frodas. För att få bort mögel i källaren måste man sanera genom att använda sig av en oxidationstvätt eller genomföra en rivning av själva materialet som är mögelskadat. Därefter ventileras utrymmet ordentligt för att få bort överskottsfukt och emissioner. För ventilation kan man använda sig av befintlig kanalisering i form av t.ex en murstock eller så väljer man att installera en lokal fläkt genom väggen.
Tänk på! En mindre bordsfläkt är inte tillräckligt kraftig för att utföra ventilationsjobbet.



Kontakata oss på Avfuktningsteknik i Helsingborg om du behöver hjälp med avfuktning och ventilation.