Du kan ta bort svartmögel genom att använda starkt rengöringsmedel. Efterarbetet utgör i regel en svårare uppgift. Du måste bland annat försäkra dig om att det inte finns några mögeltoxiner kvar i luften.
Forskare är inte helt överens om hur farligt mögel är. Personer med nedsatt immunförsvar löper störst risk att ta skada av toxinerna. Vi kan därför konstatera att du aldrig ska acceptera mögelsvampar i din bostad.
Innan rengöringsarbetet
- Vart har svartmöglet satt sig? Handlar det om ett stängt utrymme, exempelvis på vinden, bör du isolera hela ytan. Du kan på så sätt förhindra att toxinerna sprider sig under rengöringsarbetet. Under rengöringsarbetet bör du försäkra dig om att saneringsytan har en god ventilation.
- Ibland växer svamparna till sig i utrymmen som du besöker dagligen. Ett sådant utrymme är badrummet. Här bör du vara extra försiktig. Tänk på att svamparna lätt kommer tillbaka i en fuktig miljö. Du bör eventuellt överväga att ta hjälp av professionella yrkesutövare.
- Analysera bostadsytan som är drabbad. Kommer du kunna rengöra hela det angripna området? Ibland sätter sig svamparna i skrymslen och vrår som är svåra att nå. Du kan behöva införskaffa en slang eller någon typ av spruta för att nå det angripna området.
- Se till att införskaffa de saker som behövs för att inte svamparna ska komma tillbaka. I vanliga fall behöver du köpa en luftavfuktare. Det finns olika typer av luftavfuktare som lämpar sig för olika bostäder. Rådgör gärna med en säljare innan köpet.
Hur du tar bort svartmögel i badrummet och andra utrymmen
I regel bör du använda dig av ett starkt rengöringsmedel som dödar samtliga svampar. Du måste dock försäkra dig om att rengöringsmedlet är skonsamt mot miljön. Du vill också välja ett medel som inte lämnar kvar farliga kemikalier.
- Du kan använda dig av en husmorskur om du har fått mögel i badrummet. Ättika och vatten är en effektiv svampdödare för kakelytor. Ibland blandar man ättikan med bakpulver, även om det inte är en nödvändighet.
- Du kan hälla över ättikan i en flaska med någon typ av sprayfunktion. Spruta sedan ut ättikan på det angripna området. Du behöver använda dig av en robust borste för att skrapa bort svamparna. Införskaffa gärna en borste som du endast använder till mögelborttagning.
- Du bör använda ett annat rengöringsmedel om du har fått svartmögel på trämaterial eller dylikt. Du kan fråga i lämplig detaljhandel efter en rengöringsvätska som passar för ett specifikt material. Du kan använda dig av samma rengöringsprocess med en sprayflaska.
- Du bör försäkra dig om att det handlar om en ytlig svamptillväxt. Handlar det om mögel på vinden kan svamparna ha trängt in i trä- eller isoleringsmaterialet. I dessa fall räcker det sällan med en ytlig rengöring.
- Svamparnas toxiner kan finnas kvar i luften även efter borttagningen. Det finns luftrenare som kan ta bort toxinerna från luften i det angripna området. En del av dessa luftrenare använder sig av UV-ljus för att rena luften. Du kan installera en luftrenare efter att du är färdig med rengöringsarbetet.
Förhindra svamptillväxt i din bostad
Du kan vidta ett antal mindre åtgärder för att förhindra svartmögel i din bostad. Du bör försöka vädra din bostad så ofta du kan, även om luften inte alltid når alla skrymslen och vrår. I dessa utrymmen kan du istället ordna med någon typ av fläkt eller luftavfuktare.
Matlagning riskerar att sprida en dålig luftmiljö i bostaden. Du kan öppna fönstren under matlagningen om du inte har tillgång en fläkt. Du bör sträva efter att ha en liknande temperatur i bostadens olika delar. Hastiga temperaturskillnader är en källa till mögeltillväxt.
Din tvätt kan utgöra en fuktfälla. I bästa fall ska du låta tvätten torka utanför bostaden. Om du måste torka din tvätt inomhus är det lämpligt att ha någon form av vädring. I anslutning till detta bör du städa med försiktighet. Lämna inte dina golv för blöta. Lägg inte heller tillbaka tvättade föremål på golvet, exempelvis mattor, innan de har torkat.
God ventilation utgör i många fall den bästa mögelförebyggaren. Bostadens ventilation är dock inte alltid enkel att påverka, speciellt om du bor i en lägenhet. Du kan alltid kontakta hyresvärden eller bostadsrättsföreningen om du upplever att din bostad har en bristfällig ventilation.
Varför har min bostad drabbats av svartmögel?
Det handlar i regel om en bristfällig ventilation i bostaden. En fuktig luftmiljö kan skapa mögelsvampar. Svamparna kan också växa till sig i mindre utrymmen med hastiga temperaturskillnader. I Sverige har vi stora temperaturskillnader mellan årstiderna, även om övergången sker under relativt långa tidsperioder.
En annan farozon är vattenläckor eller bristfällig isolering. Vattenläckor kan ske i delar av bostaden som vi inte kontrollerar särskilt ofta. I värsta fall finns det vattenläckor på platser som vi aldrig kontrollerar, exempelvis bakom kylskåpet.
Du behöver inte bli rädd för att du upptäcker svartmögel i din bostad. Mögelsvamparna finns på många olika ställen, inte minst i naturen. Det finns även fragment till svampar på många ställen inomhus. Svamparna utgör däremot ett stort problem om de lämnas orörda i bostaden.
Vanliga frågor och svar
Svartmögel är ett samlingsnamn för ett antal olika svampar som växer på livsmedel eller fysiska platser, exempelvis på väggen i ditt hem. Den mörka färgen brukar kunna vittna om att det handlar om svartmögel.
Gemensamt för alla typer av svartmögelsvampar är att de alltid betraktas som ett negativt inslag i vardagen. Fuktiga miljöer kan ge upphov till detta problem, speciellt på platser med bristfällig ventilation.
Det är enklast att identifiera svartmögel genom den mörka färgen. Svamparna behöver dock inte vara helt svarta, men du kan alltid identifiera mörka nyanser.
Svamparna behöver inte heller växa fram i ett geometriskt mönster. Det kan därför vara svårt att identifiera svartmögel. Lukten kan dock vittna om att det handlar om denna typ av mögelangrepp.
Svamparna förekommer ofta i fuktiga miljöer, exempelvis i badrummet. Andra vanliga platser är garaget, vinden och källaren. Svamparna förekommer ofta på trämaterial. De behöver fuktiga miljöer för att överleva. Det är därför inte någon överraskning att angreppen är vanliga på platser som vi kanske inte besöker dagligen, exempelvis vinden eller uterummet.
Du bör alltid försöka installera någon form av ventilation i bostadens alla delar för att förhindra fuktproblem.
Svartmögel kan vara farligt. En del svampar sprider toxiner och de kan påverka hälsan hos både unga och vuxna. De ger ifrån sig giftiga ämnen som vi sedan andas in. Det bör också tilläggas att vissa former av mögel kan vara mer farliga för barn och personer med nedsatt immunförsvar. Du bör därför agera omedelbart om du upptäcker svartmögel i din bostad.