Självdragssystem finns främst i äldre hus. I Sverige byggde man fastigheter med självdragssystem tills slutet av 1970-talet. Den här typen av ventilation saknar fläktar. Systemet styrs istället av något som man kallar för termiska krafter. Det finns både för- och nackdelar med den här metoden.
Den största nackdelen grundar sig i svårigheterna med att reglera inomhustemperaturen. Det krävs i regel någon form av anordning som kan reglera inomhustemperaturen. Det är viktigt ur två perspektiv att kunna reglera självdragssystemen.
Den första anledningen grundar sig i energikostnaderna. Överdriven ventilation leder till högre energikostnader. Den andra anledningen grundar sig i bekvämlighet. Få personer vill leva i en bostad med dålig ventilation eller för varm eller kall inomhustemperatur.
Fördelar med detta system
- En av de största fördelarna är användarvänligheten. De som använder sig av dessa ventilationssystem kan relativt snabbt lära sig hur det fungerar. Detta står i stark kontrast till en del andra ventilationssystem, som ofta kräver navigering med hjälp av datorer.
- Självdragssystemet behöver inget fläktrum eller dylikt. Detta skapar bland annat mer plats åt bostadsinnehavaren. Självdragssystemet är dessutom självgående ur ett energiperspektiv. Detta betyder i praktiken att ventilationen fungerar trots problem med elektricitetåtkomst eller dylikt.
- Just avsaknaden av ett fläktrum har flera fördelar bortsett från utökad boyta. Användning av fläktar är i regel synonymt med oljud. Lägg därtill att dessa fläktar nästan alltid kräver någon form av strömförsörjning.
- Det är vidare relativt enkelt att montera flera ventiler till självdragssystemet. Dessa ventiler installeras ofta i nära anslutning till fönster eller väggar.
- Slutligen brukar man lyfta fram de låga underhållskostnaderna som en stark användarfördel. Faktum är att det nästintill är tal om obefintliga underhållskostnader.
[su_cta_button service=”ventilation”]
Detta ventilationssystem är fortfarande störst på den svenska marknaden. Ventilationssystemen har dock med tiden blivit mer sofistikerade, och det finns en ständig debatt om vilket alternativ man ska välja. Genom ett lagförslag som antogs i slutet av 1980-talet fick bostadsbyggare en större valfrihet gällande ventilationssystem.
Nackdelar
- Man brukar säga att det är svårt att uppnå den perfekta inomhustemperaturen. Detta grundar sig i att hela systemet bygger på termiska krafter. I praktiken kan man säga att svårigheten ligger i att få till en bra luftväxling och att problemen blir större under vissa perioder.
- En sådan period är sommaren. Då är nämligen inomhustemperaturen i princip densamma som utomhustemperaturen. Det finns alltså ingen källa till ventilation under dessa perioder. Ibland rekommenderar man därför att vädra ordentligt under somrarna.
- Under vintrarna kan man istället få problem med överventilation. Överventilation kännetecknas av att man får problem med drag i bostaden.
- Vi har redan nämnt att dessa system är energisnåla. De kan däremot skapa merkostnader i längden på grund av att överskottsvärme tenderar att försvinna. Detta sker i regel under vintermånaderna.
- Vi har även nämnt att självdragssystemen inte kräver något fläktrum, och att de på så sätt minskar eventuellt oljud i bostaden. Ventilerna som sitter i väggar och fönster kan däremot skapa mer buller utifrån.
- Slutligen är känsligheten för förändringar att betrakta som en klar nackdel. Det kan i dessa fall handla om att du exempelvis byter fönster i bostaden. Självdragssystemet kan helt eller delvis sluta fungera vid en sådan förändring.
Överdriven ventilation är en flitigt citerad anledning till att många bostadsägare förlorar värme i sina bostäder. Detta sker främst vintertid och kan i längden skapa stora merkostnader. Detta är ett problem som inte minst gäller självdragssystemen.
Andra problem
Frånluftskanaler är förknippade med självdragssystem. En frånluftskanal kan finnas i olika delar av bostaden. Ett exempel på en sådan frånluftskanal är eldstaden. Förr i tiden var det väldigt vanligt bland svenska husägare att elda i bostaden. Detta sker givetvis fortfarande, även om antalet aktiva eldstäder har minskat.
Problemet uppstår när man helt eller delvis slutar att använda eldstäder. Detta leder i sin tur till att det finns en risk för att regnvatten skapar fukt i skorstenen. När fastighetsägaren förr i tiden eldade aktivt torkade alltid regnvattnet i skorstenen. Idag är det däremot vanligt att regnvattnet stannar kvar i skorstenen, vilket kan leda till mögel.
Det är av största vikt att du kontrollerar frånluftskanalen i din bostad. Vi använder inte alltid våra bostäder som människor gjorde förr i tiden. Detta kan som du ser skapa oförutsedda problem.
Hur kan jag förbättra min ventilation?
Tillräcklig ventilation är en stor trivselfaktor i varje bostad. Du har själv ansvaret för att upprätthålla en god ventilation om du äger din egen bostad. Detta kan göras på olika sätt. Många bostäder har idag olika anordningar som förbättrar ventilationen. Det kan exempelvis handla om friskluftventiler och dylikt. Du bör låta dessa vara öppna så mycket som möjligt.
Har du problem med fukt eller vill du ha hjälp med ett nytt ventilationssystem? Ta kontakt med oss.
Det är ett större projekt att förändra bostadens ventilation i grunden. Dessa kostnader kan visserligen tjänas in relativt snabbt med anledning av lägre energikostnader. Faktum är dock att större byten av ventilationssystem är förenade med stora kostnader. Ibland kan mindre åtgärder vara tillräckliga för att uppnå bättre ventilation i bostaden.
Vi har tidigare pratat om mindre anordningar som kan reglera ditt självdragssystem. Som bostadsägare vill du ha en större kontroll över ventilationen. Du vill dessutom kunna slippa bekymren med överventilation under vintermånaderna.
[su_cta_button service=”ventilation”]