Forskning har visat att mögel är farligt för hälsan. Det är främst luften som påverkas av mögelsvamparna. Hälsofarlig luft kan lätt spridas till olika delar av en bostad. Du bör därför försäkra dig om att samtliga utrymmen i din bostad är mögelfria.
Forskarna har inte kunnat säkerställa orsaken till att mögelsvamparna är hälsofarliga. En teori är att sporerna i svamparna utsöndrar hälsofarliga ämnen. Dessa sporer bildar något som kallas för mykotoxiner. Dessa toxiner är i sin tur farliga för både människor och djur.
Vad säger forskningen?
Genom åren har det producerats många forskningsrapporter inom ämnet. Dessa rapporter har främst visat att personer med nedsatt immunförsvar löper störst risk att drabbas av toxinerna.
- En svensk studie som inkluderade 400 familjer kunde påvisa att mögel skapade ohälsa hos barn med befintliga allergi- eller andningsproblem. Hälften av barnen i studien hade inga befintliga problem med astma eller allergier. Studien kunde därför visa att de friska barnen inte påverkades lika mycket som barnen med hälsobesvär.
- Andra studier har kunnat visa på mer långtgående konsekvenser av mögelsvampar. Personer med nedsatt immunförsvar löper en risk att drabbas av invärtes mögeltillväxt. Det kan exempelvis handla om mögel som sätter sig på lungorna. Detta ska normalt sett inte kunna hända en person som inte har några hälsoproblem.
- Forskning har även visat att vissa yrkesgrupper löper risk att drabbas av mögelrelaterade hälsofaror. En sådan yrkesgrupp är lantbrukare. Lantbrukarna hanterar ofta stora mängder torrfoder. Det är ett livsmedel som i regel förvaras på fuktiga platser under längre tidsperioder. Under förvaringstiden kan mögelsvampar bildas, vilket i sin tur bildar mögeltoxiner. Dessa mögeltoxiner är dessutom farliga för djuren.
- I miljöer med dålig ventilation kan det bildas något som kallas för organiskt damm. Dammet kan bland annat innehålla mögelsvampar. Det är vanligt att organiskt damm bildas på arbetsplatser som inkluderar rivningsarbete och dylikt. Detta kan skapa hälsoproblem hos vissa anställda. Det stora problemet är att de anställda inte alltid kan identifiera vad som orsakar hälsoproblemen. Problematiken förstärks av att en del anställda inte upplever några hälsoproblem.
[su_cta_button service=”mogelsanering”]
Som vi redan har nämnt har forskningsrapporter kunnat påvisa olika faror. Dessa faror är ofta inriktade på en yrkesgrupp, personer med nedsatt immunförsvar eller specifika miljöer. Sammanfattningsvis kan vi konstatera att du som privatperson alltid ska vidta omedelbara åtgärder om du hittar mögel i ditt hem.
Svartmögel och dess hälsofaror
Svartmögel är boven bakom många hälsofaror, men hur identifierar du svartmögel? Det är i teorin inte helt enkelt på grund av att namnet inkluderar flera olika svamparter. I praktiken brukar man säga att det rör sig om svartmögel om svamparna har en mörk färg. Majoriteten av dessa arter är hälsofarliga. Vissa arter utsöndrar inte någon varnande lukt. Av den anledningen måste du alltid ta svartmögel på största allvar.
Som privatperson vill man gärna tro att det räcker med att tvätta bort mögelsvamparna med ett dedikerat rengöringsmedel. Det kan exempelvis handla om ett svampangrepp i ett trångt utrymme i bostaden. Ur ett hälsomässigt perspektiv är den här lösningen inte optimal.
Som vi redan har varit inne på kan luften i bostaden innehålla toxiner. Även om du har tvättat bort svamparna kan toxinerna således finnas kvar i din bostad. Det är inte heller säkert att du märker att luften är hälsofarlig.
Hälsofarorna med svartmögel och toxiner i luften kan inkludera andningsproblem och kliande ögon. Svartmögel har en tendens att sätta sig på luftvägarna. Dess hälsoeffekter kan givetvis bli mer påtagliga om luften har varit dålig under en längre tid.
Vi erbjuder en genomgående inspektion av din bostad om du har fått problem med svartmögel.
Forskningens brister
Ett problem med dagens forskning är att man inte alltid kan fastställa att mögel ligger bakom hälsobesvär. Studier har bland annat gjorts där människor har vittnat om hälsoproblem relaterat till inomhusmiljöer med dålig luft. Det handlar främst om inomhusmiljöer där fukt är förekommande. Forskarna har visserligen sedan tidigare kunnat påvisa att fukt är en av de största orsakerna till mögel.
Dessa studier har däremot inte kunnat fastställa med säkerhet om det är fukten eller möglet som skapat hälsobesvären. På grund av detta menar man att fukt och mögel går hand i hand. Det finns dessvärre inte tillräckligt med forskning för att kunna påvisa hur mycket eller lite mögel som är hälsofarligt. Det är emellertid helt säkerställt att både fukt och mögel kan främja en dålig hälsa, där vissa människor drabbas mer än andra.
Ur ett bostadsperspektiv är kriterierna glasklara gällande fukt och mögel. Du ska aldrig acceptera mögel eller dålig inomhusluft. Om du hyr en lägenhet är hyresvärden skyldig till att åtgärda fuktproblem. Detta stärks av lagboken som menar att en dålig inomhusmiljö betraktas som en allvarlig brist i bostaden. Hyresvärden har enligt gällande lag en viss tid på sig att åtgärda mögel- och ventilationsproblem i bostaden.
Om du äger din bostad måste du åtgärda problemet på egen hand. Om du ska köpa en bostad måste du dessutom genomföra en grundläggande undersökning av bostaden. Du kan på så sätt försäkra dig om att det inte finns några fukt- eller mögelproblem.
Vanliga frågor och svar
Mögelsvampar utsöndrar toxiner som är farliga för hälsan. Det finns flera vetenskapliga studier som bevisar detta. Studier har också kunnat visa att det finns så kallade riskgrupper, d.v.s. att barn och personer med nedsatt immunförsvar löper större risk att påverkas negativt av mögel i hemmet.
De farliga toxinerna kan finnas kvar i luften även efter att man tagit bort möglet. Det är därför viktigt att ordna med en ordentlig ventilation i det drabbade utrymmet.
Enklare mögelangrepp, exempelvis i badrummet, kan tvättas bort med specialanpassat rengörings-/saneringsmedel. Innehållet i rengöringsmedlet kan vara farligt för människor. Du måste därför gå varsamt fram.
Professionella yrkesutövare brukar använda olika metoder för att bli kvitt problemet. De kan exempelvis använda sig av avancerad sanering eller ozonbehandling.
En del material kräver mer behandling än andra. Trämaterial brukar vara svårare att behandla än kakelplattor.
En saneringsfirma utvärderar först vilken typ av mögelangrepp det handlar om. En initial prisuppgift kan ibland ges efter en snabb inspektion.
Andra gånger behöver man ta prover i det drabbade området för att kunna ge en prisuppgift.
Nästa steg är att starta saneringsarbetet. Tidsåtgången varierar. Ibland måste arbetet få ta tid för att minimera skador på byggmaterialet.
I det sista steget ser man till att problemet med mögel inte återuppstår. Detta kan man bland annat göra genom att installera ventilation.
[su_cta_button service=”mogelsanering”]