När måste man mögelsanera och hur farligt är mögel? Det är en fråga många ställer sig. Det enkla svaret är att om det finns mögel innanför husets yttre skal, det vill säga i krypgrunder, på vinden, i garaget eller i väggar och tak, så är det dags att mögelsanera.
Förekomsten av mögel kan bero på olika faktorer. Det är vanligt förekommande i damm som finns i hem där städningen inte är tillräcklig. Därför är regelbunden städning, ventilation och fuktreglering bra verktyg för att förebygga mögel.
Om du upptäcker mögel kan du kontakta oss på Avfuktningsteknik i Helsingborg. Vi utför sanering och undersöker orsaken till mögeltillväxten för att förhindra att det upprepas.
Vill du ha hjälp med mögelsanering i Helsingborg (och närliggande områden) kan du klicka på knappen nedan.
Olika metoder för mögelsanering
Det finns flera metoder för mögelsanering. Här går vi igenom dem:
Sprutning av påväxt med väteperoxid
- Bör utföras med fullkoncentrerad väteperoxid (ca 12-14%). Om den späds ut med vatten eller om den hanteras felaktigt, till exempel förvaras i en ljus lokal eller i direkt solljus, minskas effekten.
- Ger god avdödning av bakterier och mögeltillväxt. Väteperoxid har länge använts som desinfektionsmedel. Dess blekande effekt underlättar upptäckt av eventuell återväxt av mögel.
- Kan ha osäker effekt på vissa typer av påväxt. Saltet i vätskan binder fukt, vilket kan göra det svårt för exempelvis renodlade fläktbaserade klimatsystem som Trygghetsvakten/Ventovind att hålla torrt och ge den önskade effekten.
Ozonbehandling
- Ozonbehandling av utrymmet utförs genom att ett eller flera ozon genererande aggregat placeras ut i miljön. Tester visar att detta inte ger resultat på mögeltillväxt (men kan vara effektivt mot bakterier). Under behandlingen kan man inte vistas i utrymmet, och vid höga koncentrationer kan man snabbt uppleva en stickande känsla i halsen.
- Enkelt och kostnadseffektivt. Tar bort en del lukter.
- Ingen verklig effekt på själva påväxten.
Fogging
- Den här metoden utförs med förångande aggregat som sprider ut en vätska (ofta väteperoxid) i ångform. Vanligtvis tränger medlet inte in i materialet.
- Billigt och tar kort tid.
- Har sämre förmåga att tränga in i behandlat material.
Isblästring
- Utförs genom att små kolsyreisbitar ”skjuts” mot materialet för att lossa möglet.
- Fjerner påväxt på ytmaterialet och ger en synlig effekt.
- Påverkar inte djupare skikt, är kostsamt och sprider bakterier samt mögelsporer till omgivande ytor utan kontroll.
Slipning med slipmaskin
- Fördelar:
- Gör att slipade ytor ser bättre ut.
- Nackdelar:
- Tidskrävande.
- Påverkar inte djupet. Sprider bakterier samt mögelsporer till omgivande ytor utan kontroll.
Rivning/utbyte av material
- Den här metoden rekommenderas ofta av byggföretag vid större projekt med många arbetstimmar.
- Påväxterna försvinner helt om arbetet utförs korrekt.
- Vid dålig hantering sprids mögelsporer till omgivande ytor utan kontroll. Är kostsamt.
Symptom på mögel
Om du har mögel i hemmet utan att genomföra en mögelsanering kan du uppleva olika symptom. Människor reagerar olika på mögel, men barn under 16 år har visat sig vara mer mottagliga för symptom.
Vanliga symptom vid mögel inkluderar:
- Irritation i ögonen och halsen.
- Hosta och halsont.
- Röda utslag på huden.
- Rinnande ögon.
- Snarkning (på grund av svullna slemhinnor).
- ”Förkylning” som aldrig går över.
- Nedsatt lungfunktion eller försämrad andningskapacitet.
Kostnad för mögelsanering
Priset för mögelsanering varierar beroende på flera faktorer. Det beror på områdets storlek som behöver saneras, om det finns ytbeläggning eller om hela väggar eller bjälklag behöver rivas.
Priset för en mögelutredning beror helt på komplexiteten. I enklare fall kan man genomföra utredningen genom intervjuer och visuell kontroll. I svårare fall kan man behöva borra hål eller öppna upp konstruktionen för att fortsätta undersökningen.
Kontakta oss så går vi igenom din situation och kan ge dig ett kostnadsförslag.