Byta syll pris
Vad kostar ett syllbyte, det går inte att säga utan att göra ett platsbesök. Försvårande förutsättningar kan vara om man måste demontera annan konstruktionsdel eller altaner, eller stora höjskillnader, mm.
Be oss om en offert – vi kommer ut kostnadsfritt och ger offert.
Byta syllstock vid rötskada
Om syllstocken är rötskadad finns inga andra lösningar än att byta ut den.
Grundmur
Ovanpå grundmuren ligger syllen som ska vara kapillär bruten (fukten ska ej kunna ”vandra” från den fuktiga grundmuren vidare till den påbyggda väggen) och skydda väggen ovan grundmuren.
Timmerhus syllstock
Timmerhus har ofta stockar som syll och brukar vara lite mer svår jobbade men självklart går det att ordna men det tar mer tid och kräver annan utrustning.
Syllbyte vanliga frågor
- Varför blir syllen fuktig / förstörd? – Antingen finns ingen syllpapp eller så har den tjänat ut.
- Vår syll är spikad i ytterväggen nedre regel, måste man ta ner hela väggen? Nej, man kapar spiken.
- Hur går det med vårt kaklade badrum när man lyfter huset? Vid kaklade badrum försöker man lyfta hela badrumsdelen så att fogar ej ska spricka, men även om dom spricker så rensar man gamla fogen och lägger i ny (våtrums skiktet är mjukt och spricker ej).
- Vår syll är dålig ändå är syllpappen bra – hur blir det så? Om man har en krypgrund som är för fuktig så påverkar detta syllen negativt, man behöver då byta syll samt installera en krypgrundsavfuktare.
- Syllen är möglig, kan man mögelsanera den? Ja men man kommer inte åt hela utan att lyfta huset och då kan man lika bra byta ut den, men det beror självklart på hur det ser ut på ert hus.
Att tänka på vid syllbyte
Vanligtvis ”pumpar” man upp huset och frilägger den gamla syllen som man avlägsnar, sen lägger man tex gummiduk eller syllpapp av tjärpapp innan man lägger dit den nya syllen. När man utför arbetet kan tapeter i huset spricka, lister kan släppa etc man får räkna med lite blessyrer och efterfix. Har man tur syns det inte alls. Om det av olika anledningar inte går att byta syll finns det lösningar att ta till beroende på grundproblemet.
Ingjutna tryckimpregnerade syllar
Ingjutna tryckimpregnerade syllar är ett vanligt luktproblem i hus, när syllen ligger i betongen så är den normalt fuktig vilket gör att den ger ifrån sig emissioner av träskyddsmedlet som ska skydda den
När bör man byta syllen
- Om syllen avger kemiska emissioner tex upp mot boytan
- Om syllen är rötskadad
- Om syllen är mögelskadad
- Inte längre fyller sin uppgift
Övriga frågor och svar
Din fastighet måste inspekteras innan du kan få en prisbild. Det finns flera faktorer som påverkar slutpriset.
En viktig faktor är tillgängligheten. Ibland måste man tillfälligt ta bort andra delar av fastigheten för att kunna genomföra sylbytet. Det kan exempelvis handla om altanen.
Vi erbjuder en gratis konsultation där vi kommer ut och inspekterar din fastighet.
Det finns ett antal olika skäl:
– Du bör genomföra ett syllbyte om det har uppkommit en mögelskada eller en rötskada. I vissa fall kan du känna lukten av skadan.
– Kemiska emissioner kan också ge upphov till en otrevlig lukt. Även detta är ett skäl för att genomföra ett byte.
– Slutligen kan det vara så att syllen har förlorat sin funktion.
Syll är en balk som stödjer en annan byggnadsdel. Syllen återfinns i regel mellan marken och huset.
Denna typ av konstruktion var vanligare förr i tiden. Det finns dock fortfarande ett stort antal hus i Sverige med denna konstruktion.
Hus som byggdes före 1990-talet är mer benägna att få problem med mögel och kemiska emissioner. Anledningen till detta var att man brukade använda ett specifikt trämaterial när man byggde syllen.
Forskningsläget har inte kunnat fastställa om det är farligt eller inte.
Det finns dock många parametrar att ta hänsyn till.
Vi har redan nämnt att syllskador kan uppstå på grund av ett antal olika faktorer.
Mögel är en sådan faktor. Vi rekommenderar alltid att ta mögelangrepp på stort allvar. Toxinerna som kan spridas med luften är farliga.