Du kan använda dig av olika metoder för att ta reda på om det finns mögel i din bostad. Ibland kan det finnas mögelsvampar i din bostad trots att de inte är synliga för ögat. I regel brukar lukten för eller senare avslöja att något inte står rätt till.
Det finns olika mätmetoder tillgängliga, bland annat dedikerade test som utlovar sig kunna avslöja om det finns mögel. Spormätning utgör ett annat alternativ. Spormätning innefattar en analys av luftförhållanden. Detta tillåter dig att säkerställa om det rör sig om en svamptillväxt.
Beskrivning av de olika mätmetoderna
- Dedikerade mögeltest finns tillgängliga för runt 500 kronor. Dessa test inkluderar i regel någon typ av mätsticka samt ett instrument som ger utslag för svamptillväxt. Om det rör sig om ett specifikt utrymme kan du behöva lämna instrumentet eller provstickan där under några dygn.
- Du kan identifiera olika typer av svampar med spormätning, även om dessa svampar saknar lukt och är osynliga för ögat. Spormätning ska kunna identifiera om isolering och annat material i huset är angripet. Testet förlitar sig på två olika luftförhållanden som referensram, där skillnaden mellan inomhus- och utomhusluft visar på en eventuell förekomst av sporer och svamp.
- Förhöjd luftfuktighet i din bostad kan utgöra ett tecken på mögel. Du kan mäta luftfuktigheten i din bostad med något som kallas för hygrometer. Den här mätningen kan vara bra att genomföra några gånger per år för att förhindra fuktproblem. I regel uppkommer fuktproblem genom dålig isolering, eller genom specifika ytor i bostaden som kan drabbas av plötsliga temperaturskillnader.
Det är viktigt att poängtera att de dedikerade teststickorna inte är godkända av någon svensk myndighet. Du kan därför inte förlita dig helt på dessa mätningar. Dessa dedikerade test kan ge dig en indikation på att något inte står rätt till. Du bör dock alltid förlita dig på professionella yrkesutövare om du misstänker att det finns en svamptillväxt i din bostad.
Vilka utrymmen ligger i riskzonen för mögel?
I regel handlar det om utrymmen som enkelt blir fuktiga. Det kan även handla om utrymmen där det finns någon typ av vattenläcka. Det är lika viktigt att åtgärda möglet som det är att identifiera källan till fuktproblemet.
Vinden är en klassisk riskzon på grund av förekomsten av luftfuktighet och bristfällig isolering. Tyvärr finns det även riskzoner i hjärtat av hemmet. Följande utrymmen kan utgöra en risk.
- Bakom din kyl eller under din diskbänk. Detta kan bland annat bero på en bristfällig installation av ditt kök.
- Tidningshögar eller i kartonger. Inom den här kategorin ingår även klädhögar. Tilläggas bör att förvaringen av dessa saker inte allt för sällan sker i stängda rum. Luftfuktigheten kan i längden skapa en svamptillväxt som både kan förstöra utrymmet och dina saker.
- Bakom gipsväggarna i väggfästeutrymmen med indragna VVS-rör, samt bakom eller inuti väggskivan runt fönster med läckande isolering. Ventilationskanaler utgör en annan VVS-relaterad riskzon.
- Saker som läggs tillbaka blöta på en yta i huset. Det kan exempelvis handla om mattor som läggs tillbaka blöta efter rengöring.
- Om du har en källare ligger den i regel i riskzonen. I källaren är det i regel dålig luftfuktighet och vi tenderar att förvara många saker där.
I Sverige bygger vi i regel bostäder med riktlinjer för god luftfuktighetsnivå och dylikt. Trots detta är det alltid en bra idé att utföra en mätning med jämna mellanrum.
Professionell rådgivning
Vi har presenterat olika mätningsmetoder samt olika riskzoner i den här artikeln. Som du kanske har märkt är möglet att betrakta som ett komplext problem. Dessa komplexa problem innefattar olika mätmetoder och olika åtgärder. Du bör därför ta hjälp av professionella yrkesutövare för att säkerställa en hälsosam miljö i din bostad.
Du kan alltid kontakta oss i förebyggande syfte. Det kan finnas ytor i ditt hus som redan har fuktproblem. Mögel är ett allvarligt problem som i värsta fall kan leda till stora renoveringar i din bostad. Det kan bland annat leda till stora skador i takisoleringen.
Vi kan utföra en mätning i din bostad. Provtagningen genomförs i regel i flera delar av bostaden. Provmaterialet skickas sedan till ett laboratorium för analys.
Är mögel farligt för människan?
Det har länge spekulerats i om mögel är farligt för människan. Svamparna som bildas utsöndrar något som kallas för metaboliter, vilket bland annat inkluderar toxiner. Man har kommit fram till att dessa toxiner främst är farliga för barn och människor med nedsatt immunförsvar. Toxinerna och allergenerna ska vara extra farliga för personer som har allergiproblem, exempelvis astma.
Det finns en rad olika symptom att vara vaksam på. Hosta, nästäppa och rinnande ögon är några av de symptom som är vanligt förekommande. Forskning har även kunnat visa att möglet sätter sig på kläder och möbler, vilket leder till att man får vidta särskilda åtgärder för att rengöra tyget. Sammanfattningsvis kan vi säga att du som privatperson aldrig ska acceptera mögel i ditt hem.