Det viktigaste att tänka på är att krypgrundsavfuktaren ska skydda ditt hus som beroende på var du bor kan vara värt mellan 2-20 milj. SEK. Här borde det vara fastställt att det är ett viktigt val, en krypgrundsavfuktare som inte gör sitt jobb kan ge dig stora ekonomiska problem.
Frågor kring krypgrundsavfuktare:
- Hur mycket kostar en krypgrundsavfuktare? Mellan 10-30 000SEK beroende på kapacitet mm
- Hur mycket drar en krypgrundsavfuktare? Det beror helt på hur mycket fukt som kommer in i utrymmet som ska avfuktas.
- Vad är livslängden på en krypgrundsavfuktare? En Svensktillverkad sorptionsavfuktare mellan 10-20 år.
- Vad kostar filter till en krypgrundsavfuktare? Ca 150-400SEK beroende på storlek mm.
- Vad bör jag tänka på när jag köper en krypgrundsavfuktare? Tillverkaren ska vara stabil/funnits på marknaden minst 5 år/ ha god ekonomi så dom överlever och kan stå för sina garantier samt leverera reservdelar. Den ska ha tillräckligt med avfuktningskapacitet samt helst vara tillverkad i Sverige eller Tyskland.
Krypgrundsavfuktare med rotorsystem (ett beprövat system som alltid fungerar)
- Acetec 18P, Svensktillverkad kvalitets avfuktare med vettig prislapp och bra garantier och en riktigt bra supportfunktion där man som konsument kan ringa in och fråga om sin avfuktare.
- Munters ComDry190, Svensktillverkad avfuktare onödigt högt pris då Munters har haft kvalitetsproblem med sina mindre avfuktare tex med elektroniken i styrkort/givare mm
- Corroventa CTR300TT2, Svensktillverkad avfuktare onödigt högt pris med tanke på funktionen. Historiskt har Corroventa med levererat till skadeindustrin där man haft krav på att avfuktaren ska klara att kastas in i bilar av skadetekniker mellan olika jobb,kanske därav prisläget.
- CotesCR240B, Dansk avfuktare som säljs genom agentur i Sverige onödigt högt pris med tanke på funktioner och kvalitet.
- Drybox/ GreenAir mm, dessa avfuktare är ett sk ”reengineering”, från början var det en tysk avfuktare som sedan kopierades och som sedan kopierats av fler tillverkare, dessa tillverkare är mindre företag som inte kan utveckla sina avfuktare själva. Oftast har bolagen låg ekonomisk stabilitet samt det kan finnas tveksamheter gällande garantier mm.
Klimatiseringssystem för krypgrunder (oftast baserade på en styrning kopplad till en fläkt och ibland med värmetillskott. De etablerade aktörerna på marknaden vill inte installera dessa då det gång på gång visat sig att det inte räcker, vill man att det blir torr i grunden väljer man en vanlig krypgrundsavfuktare).
- Penthon AB, från början hade dom endast fläktar samt värmetillskott men då det inte räckte har dom nu kompletterat med en kylavfuktare för att förbättra sina prestanda. I branschen ses dom lite som ett experiment.
- Trygghetsvakten Sverige AB, hade från början endast värmekablar men fick komplettera systemet med fläktar då resultatet var för osäkert. Programmeringen av styrningen som gjordes för ca 10 år sedan har svårt att klara det nya klimatet i Sverige och den har uppdaterats och om ett par år kommer man veta om det räcker. I branschen ses dom lite som ett experiment.
Not: Varje år demonteras 50-100 av dessa klimatiseringssystem pga att det möglar i krypgrunden trots att systemen är korrekt installerade.